Welkom
Skip Navigation Links
Waarom zijn wij 'Bijzonder'?

Wij ontlenen de naam van onze firma aan de titel van een documentaire die wij in opdracht van VZW De Kantel hebben gerealiseerd. Deze instelling is reeds meer dan 50 jaar actief in de bijzondere jeugdzorg. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de instelling kregen wij de opdracht van De Kantel om een documentaire te realiseren die deze 50 jaar in beeld bracht onder de vorm van getuigenissen van bewoners over hun verblijf. De reportage was ontroerend, maar gaf tegelijkertijd ook een positief en genuanceerd beeld van deze sector. Heel anders dan de negatieve verhalen die meestal alleen het nieuws halen. Hoe oud-bewoners, ondanks de tegenslagen waarmee zij reeds in hun kinderjaren werden geconfronteerd, zich toch uit de slag hebben weten te trekken. Hoe de inzet van iedereen die aan deze instelling heeft gewerkt, uiteindelijk toch resultaten oplevert. De pers is kritisch, en belicht meestal alleen maar daar waar het misloopt, maar dit is slechts één kant van de waarheid...

Beeld van het boek 'Bijzonder Beelden'
Engagement is een belangrijke waarde voor onze onderneming

Sociale bewogenheid

Iedere mens heeft zijn beperkingen, maar het komt er op aan om er telkens het beste van te maken. Het vastleggen op beeld van momenten waarop mensen zichzelf overstijgen geeft hun ontzettend veel voldoening.
Een voorbeeld hiervan is uiteraard de documentaire over de bijzondere jeugdzorg, maar het kan ook op een plezierige manier. Spermalie heeft in 2012 de musical: 'de feniks van karton', gebracht in het concertgebouw in Brugge. Met deze muscial hebben 120 kinderen met een visuele, auditieve of autistische beperking kunnen tonen wat zij allemaal in hun mars hebben. Wij hebben dat in beeld gebracht, en op die manier hebben alle deelnemers een prachtig souvenir van hun prestatie.

Talent ontwikkelen

Het is voor mensen met bijzondere talenten belangrijk dat zij hun werk kunnen laten beluisteren, maar ook kunnen laten zien. Dat wij hier met onze onderneming een bijdrage kunnen leveren , maakt deel uit van ons doel. Mensen die een passie hebben voor muziek kunnen via verfilming van hun prestaties op het internet tonen wat zij kunnen. Als een jong talent op jeugdige leeftijd in staat is om als solist samen te spelen met een symfonisch orkest, dan is het de moeite waard om dit te kunnen tonen. In het verleden hebben wij reeds verschillende opnames gerealiseerd van concerten van jonge muzikanten.
Voorbeeld: Die Spitze. Een gedicht van Rainer Marie Rilke werd op muziek gezet door Hans Van Daele. De jonge contra-tenor Joris Verschueren en de pianiste Avital de Macar.

Vorming

Een beeld tonen kan krachtiger zijn dan iets gewoon uitleggen. In samenwerking met Spermalie hebben wij een opleidingsfilm gemaakt die gebruikt wordt om te leren hoe iedereen een persoon met een visuele beperking kan begeleiden. Het is niet alleen belangrijk om te zien hoe het moet, maar ook duidelijk te tonen hoe het beter niet gedaan wordt, en wat het impact daarvan is voor de persoon met een beperking. De opleidingsfilm wordt continu gebruikt in een totaal opleidingspakket door vormingsmedewerkers van het instituut.